Michal Němejc doporučuje:                                Magické fotky noční Prahy  |  Tipy na výlety v Čechách  |  Programy ke stažení zdarma  |  Krásy přírody

ROZCESTNÍK A ARCHIV ČLÁNKŮ PUBLICISTY MICHALA NĚMEJCE

  Archiv článků: Click!

Velké srovnání českých gigabajtových freemailů
Michal Němejc - září 2005 - Click!

První polovina letošního roku přinesla uživatelům českého internetu hned několik příjemných novinek, a to v podobě výrazně vylepšených bezplatných e-mailových služeb. Nejenže po vzoru amerického Gmailu několikanásobně stoupla kapacita schránek, ale portály Centrum a Seznam zcela přepracovaly své služby. Kde nyní získáte nejlepší schránku zadarmo se dozvíte v našem srovnání.

Vlnu gigabajtových schránek rozpoutal internetový vyhledávač Google v rámci boje se svými konkurenty Yahoo a Microsoftem o ovládnutí internetového trhu loni v dubnu, když oznámil novou službu Gmail.com. Ta slibovala na tehdejší dobu neuvěřitelný 1 GB prostoru pro elektronickou poštu, fulltextové prohledávání e-mailů a žádné reklamní bannery. Konkurence však na sebe nenechala dlouho čekat a tak se začaly objevovat i další nabídky gigabajtových schránek. Letos se k nim připojily i služby největších českých portálů.

Po necelém roce a půl je Gmail stále ve stádiu veřejného testování a pro získání schránky je třeba mít tzv. pozvánku. Tu lze zdarma získat od stávajících uživatelů služby. Kapacita schránky mezitím stoupla na dvojnásobek a otevření Gmailu pro širokou veřejnost je nadohled. Pro české uživatele však může být překážkou jazyková bariéra, neboť uživatelské rozhraní služby je zatím v angličtině.

Gigabajty za SMSku

Gigabajtovou schránku nyní můžete mít i v češtině. Postaraly se o to portály Seznam, Centrum a Atlas. Zatímco u prvních dvou zmíněných lze získat schránku o kapacitě až 2 GB, uživatelé Atlas E-mailu za určitých podmínek mohou mít dokonce neomezenou schránku. 

TIP: Chcete okamžitě vědět o každém novém e-mailu, aniž byste museli neustále kontrolovat vaši e-mailovou schránku? Seznam a Centrum nabízí ke svým službám speciální programy, které po instalaci do počítače pracují na pozadí a automaticky vás upozorní na nové e-maily. Nainstalujte si Centrum Notifikátor „Blonde Edition“ nebo Seznam Pošťák, který navíc dokáže zobrazit i náhledy e-mailů.


 

Gigabajtové kapacity však mají jeden háček. V případě Seznamu a Atlasu získáte po registraci pouze 10 respektive 15 MB prostoru a zvýšení kapacity schránky docílíte až zasláním SMS zprávy se speciálním kódem na zvláštní telefonní číslo. U Seznamu tato zpráva stojí 3 koruny, u Atlasu je zpoplatněna jako běžná SMS zpráva dle vašeho tarifu. Do jedné hodiny pak automaticky dojde ke zvětšení vaší schránky na 2 GB v případě Seznamu a na 1 GB u Atlasu. Atlas vám navíc za každý den, kdy se přihlásíte přes webové rozhraní ke své poště, schránku zvětší o 2 MB. Velikost schránky tedy závisí na tom, jak často ji používáte.

Odlišnou a asi nejsympatičtější strategii zvolilo Centrum, u kterého nemusíte posílat žádné smsky, neboť ihned po registraci dostanete 1 GB prostoru. Schránku přitom můžete postupně zvětšit až na 2 GB sbíráním tzv. kreditů, které automaticky získáváte při používání služeb z rodiny Centrum.cz.

Pokud často posíláte svým přátelům elektronickou poštou velké soubory jako jsou např. fotografie z dovolené, pak je pro vás ještě důležitějším parametrem než celková kapacita schránky, maximální velikost příloh, které vaše schránka zvládne odeslat či přijmout. Atlas si poradí s přílohami o celkové velikosti až 10 MB, Seznam má limit nastaven na 13 MB a nejlepší je v tomto ohledu Centrum, které umožňuje odeslat až 15MB přílohy. Navíc uživatelé Centra si mezi sebou mohou posílat přílohy o velikosti až 600 MB.

Rozhoduje rychlost a komfort

Síla nových freemailů nespočívá pouze v obrovské kapacitě schránky, kterou stejně jen málokdo plně využije, ale zejména ve vylepšeném uživatelském rozhraní a množství nadstandardních funkcí, jenž zvyšují komfort při práci s elektronickou poštou. V této oblasti mají trochu navrch Centrum a Seznam před Atlasem. 

Obě služby totiž zobrazují u každé zprávy její náhled, který se skládá ze začátku textu, čímž už z pouhého výpisu přijatých e-mailů získáte přehled o tom, jaký je obsah jednotlivých zpráv. Jednotlivé zprávy lze nejen třídit do vámi vytvořených složek, ale také barevně odlišit. Navíc nechybí ani pokročilé prohledávání e-mailů, které dokáže vyhledávat klíčové slovo nejen v předmětu či odesilateli, ale i v textu zprávy. Psaní e-mailové adresy urychluje tzv. našeptávač, který se snaží podle prvních písmen (ve spolupráci s adresářem) odhadnout e-mailovou adresu, kterou chcete napsat. To vše jsou funkce, které najdete pouze u freemailů od Centra a Seznamu.

Naopak všechny služby se mohou pochlubit vyspělým antivirovým systémem, automaticky mažou nebo do speciální složky ukládají nevyžádané reklamní zprávy (tzv. SPAM) či zobrazují datum a čas posledního přístupu včetně IP adresy počítače, ze kterého byl realizován. Díky tomu snadno zjistíte, zda si někdo cizí nečte vaši poštu. Dále u žádné ze služeb nechybí pokročilý systém filtrů, díky kterému si můžete např. nechat posílat upozornění o nových zprávách na mobil či nastavit automatickou odpověď v případě, že odjedete na dovolenou.

Minimum reklamy

Velmi příjemnou zprávou je, že u všech tří služeb se nachází minimum reklamy, která by jinak zbytečně prodlužovala načítání stránek. U Centra a Atlasu najdete reklamní banner pouze na úvodní stránce a dál už vás nikde reklama neobtěžuje. Přestože Seznam v nové verzi webového rozhraní úvodní stránku vypustil, reklamních bannerů se obávat nemusíte. V pravé části se nachází pouze textová reklama, jen někdy doplněná miniaturním obrázkem. Zato však Seznam jako jediný přidává do odesílaných e-mailů krátkou textovou patičku s reklamou.

Seznam e-mail
+ jednoduchost a snadnost ovládání
+ kontrola překlepů
+ přístup i přes mobil
- reklama v patičce mailu
- nelze odesílat HTML maily
- pouze jediný pohled na zprávy

Seznam E-mail se vyznačuje jednoduchým webovým rozhraním s rychlým načítáním, při jehož vývoji se Seznam z velké části nechal inspirovat Gmailem, i když v rychlosti za Gmailem stále trochu zaostává. Komfort ovládání sice nedosahuje takové úrovně jako u konkurenčního Centra, ale zato Seznam jako jediný má kontrolu překlepů, automatické doplňování háčků a čárek do e-mailu či možnost uložit všechny soubory obsažené v příloze do jednoho ZIP souboru pro rychlé stažení.

Užitečné je také automatické zobrazení náhledů obrázků, které jsou obsaženy v příloze. Díky malé Java aplikaci je možné přistupovat ke schránce i z mobilních telefonů. Naopak za závažný nedostatek lze považovat nemožnost odesílání zpráv v HTML formátu, přestože přijímat je lze. Uživatele též nepotěší reklamní patička, kterou Seznam přidává do odesílaných e-mailů.

Centrum.cz e-mail
+ 1 GB ihned po registraci
+ největší přílohy
+ komfortní a přehledné rozhraní
+ 6 druhů pohledů na zprávy
+ šifrování e-mailů

Centrum E-mail na první pohled zaujme nejzdařilejším grafickým provedením, které i přes velké množství funkcí zůstává velmi přehledné a navíc si jej na rozdíl od ostatních služeb můžete co nejvíc přizpůsobit svým představám. K tomu slouží především unikátní možnost výběru ze šesti předdefinovaných pohledů na zprávy, které zahrnují mimo jiné i možnost zobrazení zpráv seskupených do stromečků podle předmětu a odesilatele. O komfortnosti uživatelského rozhraní svědčí i to, že ve výpisu zpráv lze použít pravé tlačítko myši či možnost nadefinovat si vlastní klávesové zkratky.

Velkou výhodou je, že na rozdíl od konkurence dostanete gigabajtovou schránku ihned po registraci a tudíž nikde nic nemusíte aktivovat. Centrum dále vede v oblasti příloh a nechybí ani jedinečná možnost šifrování elektronické pošty. Celkově je ze všech služeb nejvyrovnanější a nelze mu vytknout žádný závažný nedostatek. Díky tomu si plně zaslouží redakční CLiCK TIP.

Atlas mail
+ podpora IMAP4
+ antispam s nastavením účinnosti
+ nonstop helpdesk
- chybí vyhledávání
- nemá náhled textu zpráv

Atlas E-mail rozhodně nepatří mezi špatné služby, avšak jeho webové rozhraní nenabízí takový komfort jako u Centra či Seznamu. Důvodem je absence několika již výše zmíněných pokročilých funkcí, které však výrazně dokáží zpříjemnit práci s poštou. Sice zde nechybí žádná z podstatných funkcí, ale nenajdete zde ani nic nadstandardního.

Oproti Seznamu, který má pouze jediný typ pohledu na zprávy, je třeba pochválit, že u Atlasu si podobně jako u Centra můžete nechat zobrazit jak samotný výpis e-mailů, tak i výpis společně s oknem pro čtení vybrané zprávy. Náskok před konkurencí má Atlas pouze v možnosti nastavení účinnosti antispamového filtru v 10 krocích a podpoře pokročilého protokolu IMAP4, který ocení zejména počítačoví profesionálové.

SOUTĚŽ O 100 TISÍC
Seznam připravuje na podzim začlenit do své e-mailové služby podporu skinů. To znamená, že každý uživatel si bude moci vybrat z několika grafických podob tu, která se mu bude nejvíc líbit. Šéf Seznamu Ivo Lukačovič proto vyhlásil netradiční soutěž, v rámci které každý šikovný webmaster může poslat svůj vlastní grafický návrh webového rozhraní a nejlepší z nich bude odměněn 100 000 Kč. To, který návrh vyhraje, rozhodnou ve finále samotní uživatelé Seznam e-mailu.

ATLAS MÁ IMAP4
U všech tří e-mailových služeb můžete pracovat s elektronickou poštou nejen v rámci jejich webového rozhraní, ale i prostřednictvím e-mailového klienta s podporou protokolu POP3 (např. MS Outlook či Mozilla Thunderbird). Jediný Atlas má navíc podporu pokročilejšího protokolu IMAP4. Veškeré e-maily, které mohou být i roztříděné do složek, se v tomto případě nachází na serveru provozovatele služby a jakmile se připojíte na internet, dojde k synchronizaci e-mailového klienta s obsahem vaší e-mailové schránky a vy tedy vždy dostanete aktuální přehled pošty bez ohledu na to z jakého počítače přistupujete. To oceníte např. tehdy, když potřebujete mít přístup k vaší firemní korespondenci i z domova.

Zpět do archivu

  Archiv článků podle médií:


  :: Novinky.cz

  :: Autonovinky.cz

  :: Lupa.cz

  :: Deník Právo

  :: Lidové noviny

  :: Business World
 


 

  Kam přispívám:

 

.........................................................................................................................................................................................
(c) Michal Němejc 1999-2006  l  e-mail: michal@krasyprirody.cz  l  Navštivte také www.doprirody.com