Michal Němejc doporučuje:                                Magické fotky noční Prahy  |  Tipy na výlety v Čechách  |  Programy ke stažení zdarma  |  Krásy přírody

ROZCESTNÍK A ARCHIV ČLÁNKŮ PUBLICISTY MICHALA NĚMEJCE

  Archiv článků: Webové stránky Agen.cz

Nejlevnější set-top boxy pro příjem digitální televize
Michal Němejc - 16.2.2006 - www.agen.cz

Společně se zahájením XX. zimních olympijských her v Turíně spustila Česká televize v rámci digitálního vysílání nový sportovní kanál ČT4 Sport, na kterém můžete sledovat celý den aktuální dění na olympiádě. A to je o důvod víc, proč si právě teď pořídit set-top box pro příjem digitálního signálu.

Digitální televize s sebou přináší především kvalitní obraz bez zrnění a širší nabídku televizních programů. V současné době v Praze chytíte kromě tradiční stanic ČT1, ČT2, NOVA a Prima také zpravodajské ČT24, hudební stanici Óčko, teleshopingové TOP TV, kanál 24cz a v neposlední řad již zmíněný ČT4 Sport. Digitální přijímač je možné napojit buď na stávající venkovní anténu, a nebo (v místech se silným signálem) na malou pokojovou anténu.

Kromě televizního vysílání si můžete vychutnat poslech rádia v digitální kvalitě. K dnešnímu dni v Praze digitálně vysílá 11 rozhlasových stanic (Čro1 Radiožurnál, ČRo2 Praha, ČRo3 Vltava, ČRo4 Radio Wave, ČRo D-dur, ČRo Leonardo, ČRo Rádio Česko, Evropa 2, Proglas, Classic FM, Frekvence 1).

Jak na digitální televizi?

V případě, že se rozhodnete pořídit si digitální televizi, máte dvě možnosti. První a nákladnější je pořízení nové televize s vestavěným DVB-T přijímačem, u které vystačíte s jediným dálkovým ovladačem. Na českém trhu je takových televizí zatím jen minimum a tak pro většinu z nás je nejlepší volbou nákup set-top boxu, který umožní příjem digitálního vysílání prostřednictvím starého televizoru.

:: FOTOGRAFIE

DSC_6520.JPG

Při výběru set-top boxu je velmi důležitá podpora češtiny. Zdaleka ne všechny set-top boxy zobrazují správně české znaky v informacích o programech a teletextu, a proto mnohým majitelům set-top boxů nezbývá nic jiného než čekat na nový firmware s plnou podporou češtiny. Ten lze do přístroje nahrát prostřednictvím sériového kabelu, který je nutné obvykle dokoupit zvlášť. Nejlepší set-top boxy nabízí i možnost aktualizace „ze vzduchu“, kdy se nový firmware přenáší jako součást vysílání. Tato možnost však zatím na území České republiky nefunguje.

My jsme pro vás otestovali 3 set-top boxy nejnižší cenové kategorie se snadným ovládáním v češtině od firem Technisat a Cyberhome. Součástí balení všech přístrojů je SCART kabel pro připojení k televizi a tak nic nebrání téměř okamžitému příjmu digitálního vysílání hned po rozbalení krabice. Zatímco u set-top boxů značky Technisat byl přiložen podrobný český návod, v balení Cyberhome nenajdete návod žádný. Z internetu si však lze stáhnout zkrácený pětistránkový návod k instalaci a základní obsluze v češtině.

Technisat DigitMod T1  [technické paramety]

Přestože DigitMod T1 je základním modelem, rozhodně má co nabídnout. Slibuje totiž plnou podporu češtiny a rozšířený elektronický programový průvodce EPG. Na první pohled zaujme kompaktními rozměry a jednouchým provedením. Na čelní straně se nachází pouze dvě diody signalizující zapnutí přístroje. V zadní části je pouze SCART konektor pro připojení televize, anténní zásuvka, výstupní anténní konektor a konektor pro napájení. Set-top box tak nemá možnost aktualizace firmware.

Poměrně strohou výbavu však vynahradí vyladěný firmware s bezchybnou podporou češtiny. Přístroj bez problémů zvládá české znaky nejen v menu, ale i v informacích o programech a teletextu. Elektronický programový průvodce sice nezaujme grafickým provedením, ale zato je velice přehledný a snadno se ovládá. Lze v něm přepínat mezi denním programem vybrané stanice a týdenním programem na všech stanicích. Ke každému pořadu lze zobrazit jeho stručný popis. U právě vysílaných pořadů se navíc zobrazují žluté proužky, které znázorňují jejich dobu trvání. Letmým pohledem tak zjistíte, které filmy před chvílí začaly a které budou brzy končit. Užitečnou drobností je informační okno s názvem pořadu a základními informacemi, které se zobrazuje při přepínání programů.

Do paměti set-top boxu se vejde 4000 stanic a v nabídce nechybí ani dva druhy časovače. První z nich přepne ve stanovený čas na vámi zadaný program, díky čemuž vám už nikdy neuteče začátek vašeho oblíbeného seriálu. Druhý časovač je určen pro nahrávání pořadu videorekordérem.

Technisat DigiPal 2  [technické parametry]

DigiPal 2 vychází z předchozího modelu, od kterého se liší především lepší výbavou, která by měla uspokojit i náročnější uživatele. Na čelní straně nechybí čtyřmístný displej informující o aktuálním programu, vedle kterého jsou umístěna tlačítka pro přepínání stanic a zapnutí přístroje. V zadní části kromě obvyklých anténních konektorů nechybí 2 konektory SCART pro připojení televize a videa. Na boku přístroje je umístěn sériový port pro aktualizaci firmwaru, 2x audio cinch konektory a digitální zvukový výstup s podporou Dolby Digital (AC-3). Na rozdíl od levnějšího modelu nechybí ani možnost nahrání nového firmwaru z počítače přes sériový kabel nebo přímo přes digitální vysílání.

Ovládání a provedení EPG je úplně stejné jako u levnějšího modelu a rozdíl nenajdete ani v dálkových ovladačích. Pouze u testovaného kusu byl nahrán starší firmware, který si ještě neuměl poradit se zobrazování českých znaků v EPG a teletextu. Nový firmware by to však již měl řešit.

Cyberhome CH-DVT 1010  [technické parametry]

Set-top box od firmy Cyberhome nabízí za cenu pod hranicí dvou tisíc korun až neuvěřitelně bohatou výbavu. Z testovaných přístrojů je sice největší, ale zato jeho provedení působí od třídu výš, než ve skutečnosti je. To podtrhuje i pěkné šedostříbrné dálkové ovládání. Veškeré konektory jsou umístěny v zadní části, kde je také síťový vypínač. Na rozdíl od předchozích přístrojů má Cyberhome napevno připojený napájecí kabel. Do výbavy patří jeden SCART konektor, dva audio cinch konektory plus digitální zvukový výstup s podporou Doby Digital. Aktualizace firmwaru je možná prostřednictvím sériového portu.

Grafické ztvárnění menu a EPG je velice pěkné, paměť na 500 stanic je dostatečná. Až sem je Cybehome jednoznačným vítězem. Bohužel ale testovaný kus se vyznačoval výrazně pomalejším přepínáním programů než přístroje od Technisatu, při kterém se navíc na chvíli zasekával obraz. V EPG se zobrazuje pouze aktuální a následující pořad bez podrobnějších informací a není možné zobrazit celý televizní program ani na celý den. Se současným firmwarem se špatně zobrazují české znaky v EPG a teletextu. To jsou poměrně podstatné nedostatky, které kazí jinak dobrý dojem z přístroje. Pokud by tyto problémy výrobce odstranil v novém firmwaru, rozhodně by se stal Cyberhome jedním z nejlepších přístrojů této cenové kategorie.

Závěr

Všechny tři set-top boxy mají velmi kvalitní obraz. Cyberhome nabízí moderní design ve spojení se slušnou výbavou za neobvykle nízkou cenu. Jeho největší slabinou je však firmware, který má v současné době problémy s češtinou. Mnohým uživatelům může také vadit EPG zobrazující informace pouze o aktuálním a následujícím pořadu. Set-top boxy od Technisatu jsou velmi malých rozměrů a díky vyladěnému firmwaru představují ideální volbu po českého uživatele. Oproti modelu od Cyberhome jsou také rychlejší a mají lepší EPG pamatující si televizní program až na týden dopředu.

  Technisat DigitMod T1 Technisat DigiPal 2 Cyberhome CH-DVT 1010
 Počet programů
4000
4000
500
 Komprese videa
MPEG1 a MPEG2
MPEG1 a MPEG2
MPEG1 a MPEG2
 Formát obrazu
4:3 a 16:9
4:3 a 16:9
4:3 a 16:9
 Dolby Digital
ne
ano
ano
 Paměť EPG
na 7 dní dopředu
na 7 dní dopředu
2 pořady
 Update firmware
ne
RS-232 a zevzduchu
RS-232
 Dálkové ovládání
ano
ano
ano
 Rozměry
155x105x35 mm
205x130x38 mm
227x44x245 mm
 Hmotnost
230g
370g
1235g
 Cena s DPH
2047 Kč
2428 Kč
1761 Kč

Zpět na hlavní stránku

  Archiv článků podle médií:


  :: Novinky.cz

  :: Autonovinky.cz

  :: Lupa.cz

  :: Deník Právo

  :: Lidové noviny

  :: Business World
 


 

  Kam přispívám:

 

.........................................................................................................................................................................................
(c) Michal Němejc 1999-2006  l  e-mail: michal@krasyprirody.cz  l  Navštivte také www.doprirody.com