Michal Němejc doporučuje:                                Magické fotky noční Prahy  |  Tipy na výlety v Čechách  |  Programy ke stažení zdarma  |  Krásy přírody

ROZCESTNÍK A ARCHIV ČLÁNKŮ PUBLICISTY MICHALA NĚMEJCE

  Archiv článků: Webové stránky Agen.cz

Sledujte digitální televizi přímo v počítači
Michal Němejc - 13.4.2006 - www.agen.cz

Digitální televizi nyní můžete sledovat i ve vašem počítači. Stačí si pořídit jednu z televizních karet s podporou DVB-T, které navíc nabízí možnost nahrávání televizních pořadů. Otestovali jsme pro vás tři karty od výrobců ASUS, AVerMedia a VisionPlus s cenou začínající už okolo 1 500 Kč.

Hlavní výhodou digitálního vysílání je nejen výrazně kvalitnější obraz, ale také širší nabídka pořadů, která zatím v Praze zahrnuje deset stanic a bude se nadále rozšiřovat. V hlavním městě chytíte kromě tradičních kanálů ČT1, ČT2, NOVA a Prima také ČT4 Sport, zpravodajské ČT24, hudební stanici Óčko, teleshopingové TOP TV, slovenský zpravodajský kanál TA3, a parlamentní televizi 24cz. Televizní kartu je možné napojit buď na stávající venkovní anténu, a nebo (v místech se silným signálem) na malou pokojovou anténu.

Kromě televizního vysílání si můžete vychutnat poslech rádia v digitální kvalitě. Zatím digitálně vysílá 11 rozhlasových stanic (Čro1 Radiožurnál, ČRo2 Praha, ČRo3 Vltava, ČRo4 Radio Wave, ČRo D-dur, ČRo Leonardo, ČRo Rádio Česko, Evropa 2, Proglas, Classic FM, Frekvence 1).

Co umožňují počítačové DVB-T karty?

Přestože televizní DVB-T karty pořídíte levněji než klasický set-top box, po stránce funkčnosti toho nabízí obvykle víc. Jejich výhodou je nejen snadnější aktualizace ovládacího softwaru, ale také skutečnost, že v případě, že vám software přibalený ke kartě nebude vyhovovat, můžete místo něj používat jeden z několika alternativních programů (např. MediaPortal). Ne všechny programy ale fungují se všemi kartami, a proto je dobré si před instalací zjistit, zda je daný typ karty podporován.

:: FOTOGRAFIE

  asus.jpg

aver.jpg

visionplus.jpg

Všechny testované DVB-T tunery jsou vybaveny hned několika užitečnými funkcemi. Kromě pořizování screenshotů umožňují nahrávat televizní vysílání do formátu MPEG II v reálném čase. Jedna minuta záznamu v maximálním rozlišení 720x576 pixelů zabere přibližně 20 MB. Vzhledem k tomu, že nahrávání je poměrně náročné, neměli byste při něm na počítači nic dělat, jinak se může obraz i zvuk trhat, a to i na výkonném počítači.

Obrovskou výhodou televizních karet oproti set-top boxům je funkce Time Shift, prostřednictvím které si můžete kdykoliv udělat přestávku a na chvíli „pozastavit“ televizní vysílání. To se totiž mezitím nahraje na pevný disk a následně z něj přehraje. Už vám tedy neuteče žádný klíčový moment vašeho oblíbeného seriálu.

Všechny karty lze pohodlně ovládat prostřednictvím dodávaných dálkových ovladačů. Součástí balení je vždy i infračervený port, který je s kartou propojen kabelem a můžete ho tak umístit na libovolné místo na stole.

Pokud chcete televizní kartu využívat na maximum, často nahrávat pořady, a v budoucnu sledovat HDTV s vysokým rozlišením, rozhodně se neobejdete bez výkonného počítače. Za rozumnou sestavu pro bezproblémový chod lze považovat počítač s alespoň 2GHz procesorem, 512 MB RAM a nainstalovaným DirectX 9.

Všechny karty jsou kompatibilní s Microsoft Windows XP Media Center a tudíž je lze provozovat i s tímto speciální operačním systémem, který přemění počítač v domácí centrum multimediální zábavy.

ASUS MyCinema P7131 Dual

Přestože ASUS MyCinema P7131 patří mezi úplně nejlevnější DVB-T karty na českém trhu, rozhodně má co nabídnout. Jako jediná karta v testu totiž nabízí kombinaci digitálního a analogového příjmu televizního signálu. A k tomu navíc přidává FM tuner pro příjem rádia a bohaté příslušenství.

Dodává se společně s programem Cyberlink PowerCinema, který se nejen svým vzhledem, ale i stylem ovládání podobá systému MediaCenter od Microsoftu. Program není lokalizován do češtiny, ale zato se snadno ovládá a navíc je pěkně graficky proveden. Můžete si v něm nechat kromě jiného zobrazit přehled až 12 kanálů najednou. Bohužel však má i několik podstatných nedostatků, kterými je nesprávné zobrazení českých znaků v EPG a teletextu, či nemožnost přepínání mezi jednotlivými zvukovými kanály. Zároveň nebylo v tomto programu možné naladit digitální rádio, což ale zase tak nevadí, protože místo něj lze poslouchat rádio z vestavěného FM tuneru. Trochu zamrzí také chybějící podpora HDTV a velmi malá tlačítka na dálkovém ovladači.

Ačkoli je samotná PCI karta ze všech nejmenší, nachází se v poměrně rozměrné krabici. V té totiž najdeme obrovské množství příslušenství. Kromě manuálu, tří cédéček, dálkového ovladače s infraportem, rozšiřujícího kabelu s konektory S-Video a cinch jsou tady také dvě antény. První z nich je určena pro příjem FM rádia, druhá (prutová) slouží pro příjem digitální televize v místech se silným signálem. To ale není náš případ, a proto jsme všechny karty testovali po připojení na klasickou televizní anténu na střeše.

 asus2.jpg asus1.jpg asus3.jpg asus4.jpg

AVerTV DVB-T 777

Výrobce AVerMedia jako jeden z mála myslí i na českého uživatele a tak se tato karta jako jediná může pochlubit ovládacím programem v češtině. Navíc bez problémů zvládá i české znaky v teletextu. S češtinou si ale zatím neporadí v elektronickém programovém průvodci.

Pochvalu si zaslouží propracovaný ovládací program s možností změny vzhledu prostřednictvím skinů. Kromě EPG nechybí přehled 16 kanálů, v rámci kterého se automaticky vytvoří 16 statických náhledů, ze kterých si můžete udělat obrázek o tom, co právě dávají na jednotlivých stanicích. Samozřejmostí je možnost přepínání mezi zvukovými kanály. Celkově velmi dobrý dojem kazí jen to, že při práci s ovládacím programem se trhá obraz a zvuk. Jakmile jen sledujeme televizi (případně nahráváme) a na počítači nic jiného neděláme, je ale vše v pořádku.

Karta je připravena na vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a prostřednictvím dodávaného kabelu umožňuje připojení dvou externích zařízení pomocí konektorů S-Video a cinch.

 aver1.jpg aver2.jpg aver3.jpg aver4.jpg

VisionPlus Vision DTV

Ačkoli je Vision DTV nejdražší kartou v našem srovnání, v praxi se ukázala jako nejhorší. Důvodem je nejen nepříliš graficky dobře zpracovaný software, ale i nemožnost připojení jakéhokoliv dalšího zařízení ke kartě. Na jejím panelu se totiž nachází pouze jediný konektor, a to pro anténu. Infračervený port pro dálkové ovládání se připojuje přes USB port a vyžaduje instalaci speciálního ovladače.

Dodávaný ovládací software působí spíše amatérsky a nedodělaně. Proto doporučujeme stáhnout nejnovější verzi ze stránek výrobce, která sice přináší znatelné vylepšení zejména po stránce přehlednosti, ale stále působí velmi stroze a svým provedením se nemůže srovnávat s programem AverTV u konkurenční karty. Uživatelské rozhraní je v angličtině a tak se nelze divit nesprávnému zobrazení českých znaků jak v EPG, tak i v teletextu. Zato však karta zvládne HDTV a program umožňuje snadno přepínat mezi zvukovými kanály.

vision1.jpg vision4.jpg vision3.jpg vision5.jpg

Kterou kartu vybrat?

Nejlepší volbou pro českého uživatele nejspíš bude karta od firmy AVerMedia, která jako jediná nabízí propracovaný ovládací program v češtině a správně zobrazuje české znaky v teletextu. Dobrou volbou však může být i levná karta od ASUSu, která představuje zajímavou kombinaci DVB-T přijímače s analogovým. Naopak doporučit v žádném případě nelze kartu od firmy VisionPlus, která je nejdražší a přitom má nejhůře provedený ovládací software a nenabízí žádnou možnost připojení externího zařízení.

Zpět na hlavní stránku

  Archiv článků podle médií:


  :: Novinky.cz

  :: Autonovinky.cz

  :: Lupa.cz

  :: Deník Právo

  :: Lidové noviny

  :: Business World
 


 

  Kam přispívám:

 

.........................................................................................................................................................................................
(c) Michal Němejc 1999-2006  l  e-mail: michal@krasyprirody.cz  l  Navštivte také www.doprirody.com