Michal Němejc doporučuje:                                Magické fotky noční Prahy  |  Tipy na výlety v Čechách  |  Programy ke stažení zdarma  |  Krásy přírody

ROZCESTNÍK A ARCHIV ČLÁNKŮ PUBLICISTY MICHALA NĚMEJCE

  Archiv článků: Právo

Jak obnovit omylem smazané soubory
Michal Němejc - 13.5.2005 - Právo - Zdarma z netu

Smazali jste si omylem nebo z nepozornosti cenná data z pevného disku? Není nutné ztrácet hlavu, protože při včasné reakci lze většinu obnovit!

Operační systémy Windows totiž smazané soubory okamžitě fyzicky neodstraní, ale jen upraví jejich hlavičku. Místo, které zabíral původní soubor, se označí jako volné. Smazaný soubor tedy zůstává na disku až do té doby, než je přepsán novými daty. A dokud se tak nestane, lze veškeré odstraněné soubory pomocí speciálních nástrojů poměrně spolehlivě obnovit.

Jedním z nejlepších programů, které to dokážou, je bezplatný Restoration. Po jeho spuštění je třeba vybrat jednotku pevného disku a program po chvíli vyhledá všechny smazané soubory, které lze ještě obnovit. Pak už jen stačí vybrat požadovaný soubor a kliknout na tlačítko Obnovit nebo přesunout, které uloží obnovený soubor do vámi zvolené složky.

Hlavní síla programu spočívá ve velké úspěšnosti při obnovování souborů a zároveň v jednoduchosti jeho ovládání, které zvládne nejen díky české lokalizaci i méně zkušený uživatel. Program se navíc nemusí instalovat a lze jej spustit např. i z diskety. Co víc si přát?
Restoration má kromě obnovení souborů také opačnou funkci, která definitivně odstraní všechny smazané soubory na vybraném disku tak, aby je už nikdy nebylo možné obnovit. To se hodí např. při prodeji počítače nebo jeho pevného disku.

Kromě souborů umístěných na pevném disku počítače dokáže obnovit i smazané fotky z paměťových karet. Stačí jen mít čtečku či digitální fotoaparát, který se po připojení chová jako výměnný pevný disk.

Restoration 2.5.14
www.pctipy.com/restoration
Velikost: 163 KB

Zpět do archivu

  Archiv článků podle médií:


  :: Novinky.cz

  :: Autonovinky.cz

  :: Lupa.cz

  :: Deník Právo

  :: Lidové noviny

  :: Business World
 


 

  Kam přispívám:

 

.........................................................................................................................................................................................
(c) Michal Němejc 1999-2006  l  e-mail: michal@krasyprirody.cz  l  Navštivte také www.doprirody.com