Michal Němejc doporučuje:                                Magické fotky noční Prahy  |  Tipy na výlety v Čechách  |  Programy ke stažení zdarma  |  Krásy přírody

ROZCESTNÍK A ARCHIV ČLÁNKŮ PUBLICISTY MICHALA NĚMEJCE

  Archiv článků: Právo

Jak poslouchat rozhlas v celosvětové pavučině
Michal Němejc - 13.3.2003 - Právo

To, že síť sítí je informačním médiem budoucnosti, si již před nějakou dobou uvědomili i provozovatelé českých rozhlasových stanic. Na internetu si můžete prohlédnout jejich webové stránky, nechat si zahrát písničku na přání nebo dokonce poslouchat živé vysílání.

Na internetových stránkách českých rádií většinou najdete program vysílání, informace o moderátorech spolu s jejich fotografiemi nebo mapu lokalit, kde rádio vysílá. Ty nejlepší stránky dále poskytují krátké zpravodajství, případně novinky ze světa hudby, které naleznete např. na webu rádia Faktor (hudba.faktor.cz) nebo rádia Kiss 98 fm (www.kiss98.cz). Na velmi dobře graficky zpracovaných stránkách rádia Kiss 98 fm si také můžete napsat o písničku na přání. Stránky brněnského rádia Kiss Hády (www.kisshady.cz) zase umožňují dát hlas vaší oblíbené písničce v Kissparádě.

Pokud si kladete otázku, které rádio má u nás nejvíce posluchačů, pak i na internetu najdete odpověď. Konkrétně na specializovaném serveru radioTV (www.radiotv.cz), který dále nabízí řadu zajímavých informací o mnoha českých rádiích společně s odkazy na jejich internetové stránky.

Živě z pavučiny

Většina rádií se ale neomezila na pouhé stránky na internetu, a tak dále nabízí možnost poslouchat živé vysílání. To je užitečné zejména pokud nemáte u počítače rozhlasový přijímač nebo chcete poslouchat rádio, které u vás nechytíte. Webovým posluchačům se tak otevírá jedinečná možnost poslouchat živé vysílání rádií, které normálně vysílají třeba až na druhém konci světa.

Co k tomu potřebujete

Abyste mohli poslouchat vysílání rádia přes internet, budete potřebovat speciální přehrávač. Nejrozšířenější u nás je Windows Media Player od společnosti Microsoft, jehož osmá verze je součástí nejnovějšího operačního systému Windows XP. V nejbližších dnech by se měla objevit verze devátá, která přinese řadu novinek, a bude dostupná jak pro Windows XP, tak i pro starší verze Windows, kam doposud šel nainstalovat nanejvýš Media Player 7.1.

Přestože většina domácích rádií nabízí živé vysílání ve formátu pro Windows Media Player, najdeme i několik českých rádií (např. Rádio City), které se vydaly jinou cestou a pro poslech jejich vysílání si budete muset nainstalovat přehrávače RealOne Player či Winamp.

RealOne Player od společnosti RealNetworks, stejně jako přehrávač od Microsoftu, umožňuje kromě audia i přenos videa v reálném čase, takže s ním můžete také sledovat internetovou televizi. To však vyžaduje několikanásobně rychlejší připojení k síti sítí. RealOne Player existuje ve dvou verzích, přičemž pro účely poslechu rádia bohatě postačí ta základní, kterou si můžete bezplatně stáhnout z internetu. Dále existuje ještě verze plus, která přináší pokročilejší funkce a lze ji zakoupit za necelých 20 dolarů.

Winamp není třeba nijak zvlášť představovat, neboť se jedná o nejoblíbenější přehrávač hudby ve formátu mp3, který si zadarmo můžete stáhnout z internetu. Kromě jiného nabízí i možnost poslechu živého vysílání, ale u nás se s jeho použitím k tomuto účelu setkáme jen v několika málo případech.

Kvalita závisí na rychlosti připojení

Pro poslech rádia přes internet váš počítač musí být vybaven zvukovou kartou a reproduktory. Dále je nutné mít dostatečně rychlé připojení k internetu, neboť kvalita poslechu závisí na rychlosti připojení, přičemž minimem pro rozumný poslech je rychlost 33,6 kilobitů za sekundu (kb/s). Při nižší rychlosti budete často rušeni nepříjemnými výpadky, a nebo zase nebude zvuk příliš kvalitní. Ideální je rychlost připojení 56 kb/s nebo více, která umožní současně při poslechu rádia také další lehkou práci s internetem.

Webová rádia

Kromě klasických rozhlasových stanic najdeme na českém webu i několik rádií, které vysílají pouze v síti sítí. Jedním z nich je Music Radio Interhit, které vysílá 24 hodin denně taneční hudbu z domácí i zahraniční produkce. Najdete ho na adrese www.radiointerhit.cz. Velmi zajímavým projektem je také studentské rádio Strahov vysílající z areálu Strahovských kolejí. Uživatelé s velmi rychlým připojením na internet si totiž mohou na stránkách radio.sh.cvut.cz vychutnat příjem rádia ve skutečně vysoké kvalitě odpovídající datovému toku 128 kb/s.

Další užitečné adresy

webová rádia:
www.comfm.fr/live/radio

www.web-radio.fm
www.radiotv.cz

Přehrávače:
Microsoft Media Player
RealOne Player
Winamp

Internetové adresy některých pražských rádií
RádioFrekvenceAdresa
Impuls96,6 FM www.radioimpuls.cz
Evropa 288,2 FM www.evropa2.cz
Bonton99,7 FM radio.bonton.cz
Kiss 98 fm98,1 FM www.kiss98.cz
Frekvence 1102,5 FM www.frekvence1.cz
City 93,793,7 FM www.radiocity.cz
Zlatá Praha97,2 FM www.zlatapraha.cz
Country Rádio89,5 FM www.countryradio.cz

Zpět do archivu

  Archiv článků podle médií:


  :: Novinky.cz

  :: Autonovinky.cz

  :: Lupa.cz

  :: Deník Právo

  :: Lidové noviny

  :: Business World
 


 

  Kam přispívám:

 

.........................................................................................................................................................................................
(c) Michal Němejc 1999-2006  l  e-mail: michal@krasyprirody.cz  l  Navštivte také www.doprirody.com